Schrijven kan therapeutisch zijn ! Het is 5 voor 12 !

Het is een open deur intrappen dat de gevolgen van de tweede lockdown gigantisch zijn voor zowel de club COLD PLAY SHARKS als de schaatsbaaneigenaar ISCM. Elke maand dat het Ice Skating Center in Mechelen gesloten is en er geen inkomsten zijn, kleuren de vaste kosten donkerrood met vele duizenden euro’s verlies. De club haalt de al bijgestelde budgetten voor het tweede seizoen op rij niet. Vorig seizoen een verlies van bijna 30.000 Euro, omdat bijvoorbeeld op het einde van het seizoen geen internationale toernooien konden georganiseerd worden. De situatie is bijna zo schrijnend als in de evenementensector en niemand die eigenlijk geeft om zo een kleine sport, als de ijshockeysport. Ondanks de gigantische goede wil, nemen van maatregelen en het naleven van alle COVID protocollen, uitgeschreven federaal, in het gewest, provinciaal, lokaal en per sportfederatie, moet de kelk tot op de bodem geledigd worden. Dat ook de kleine sporten een zeer groot maatschappelijk belang hebben, doet er niet toe. Zolang Koning Voetbal maar elke week hun kunsten kan laten zien op TV, dan is alles goed en vergeten en vergeven. Brood en spelen houdt de bevolking wel zoet. De overheidssteun die naar Koning Voetbal elk jaar gaat is enorm en komt terecht in bodemloze putten, verdwijnt in zakken van makelaars of wordt gebruikt om de boel te belazeren, zoals operatie propere handen aangetoond heeft. Steun voor kleinere sporten is er nog amper, integendeel, de opgelegde voorwaarden voor de federaties en dus ook clubs kosten enorm veel geld en zijn eigenlijk niet haalbaar. Er is geen enkel perspectief op de toekomst, de verwachtingen zien er niet goed uit, het seizoen lijkt weer verloren te zijn!

Sport Vlaanderen, voorheen BLOSO, beheert al sinds de jaren 70, 3 ijsbanen in België. Wanneer we de situatie bekijken, zijn deze door de overheid gesubsidieerde ijspistes eigenlijk oneerlijke concurrentie voor de ijspistes die in privéhanden zijn, zoals Mechelen, Leuven en Heist-op-den-Berg.  Oneerlijke concurrentie door zeer lage huurgelden voor de clubs die gebruik maken van de infrastructuur en het hanteren van tarieven die voor privé ijsbanen niet rendabel zijn maar in gesubsidieerde ijspistes niet uitmaken. Is er verlies wordt het potje toch weer gevuld door de subsidies. Wanneer de overheden dit niet inzien, dan dreigen deze privé-ijsbanen te verdwijnen. Zo verdween al de schaatsbaan in Turnhout en door de COVID-crisis zal de toekomst van enkele andere ijsbanen er bedenkelijk uit zien of zijn de nabije toekomstplannen dood en begraven. Zonder ijsbanen, geen ijshockeysport, geen toekomst!

Ons 1ste team, de GOLDEN SHARKS, speelt in een grensoverschrijdende competitie, samen met 3 andere Belgische teams en 5 Nederlandse teams. Ons damesteam speelt ook grensoverschrijdend in Duitsland. De COVID-maatregelen worden niet Europees afgestemd of opgelegd, hetgeen betekent dat maatregelen geschraagd worden genomen en dat elk land afzonderlijk, maar in verschillende periodes maatregelen neemt. Hierdoor wordt de periode dat de competitie stilligt alleen maar verlengd. Onze jeugdspelers dreigen bijna een volledig seizoen trainingen, wedstrijden en toernooien te moeten missen. Ook de nationale team werking ligt stil. Net zoals de studerende jeugd achterstand zou oplopen indien de scholen zouden sluiten, is dit net hetzelfde voor een sportclub.

Dit seizoen hebben we enkel kunnen starten omdat de spelers de situatie begrepen hadden en clubliefde toonden, door hun onkostenvergoeding aan te passen. We kunnen hen enkel maar dankbaar zijn. Ook het bijstellen van de budgetten en nog enkel te investeren in spelers van eigen omgeving en jeugd, was primordiaal om aan het seizoen te beginnen. De club loopt nu door de situatie wel het risico om spelers en vrijwilligers te verliezen voor volgend seizoen. De sponsorcontracten moeten herbekeken worden, omdat er dit seizoen weinig return te halen is voor onze sponsors.

Op het gebied van de  Belgische ijshockeyfederatie, hebben de clubs van een kleine tegemoetkoming mogen genieten. Ook de Stad Mechelen heeft al een Coronasubsidie bezorgd in het kader van de eerste lockdown waardoor een deel van de verliezen van vorig seizoen rechtgezet kunnen worden. De vraag is echter, wat kan een eventueel herstelplan van de federatie inhouden ? Wat kan de Stad Mechelen doen, zowel voor de club als voor ISCM ? Dat er steun nodig is vanuit elke mogelijke hoek, staat als een paal boven water en kan alleen leiden tot het overleven van de club maar ook onze geliefde sport in het algemeen. Het water staat aan de lippen, maar voorlopig geen enkele communicatie vanuit welke hoek dan ook !

 1,893 total views,  1 views today